A sikeres önéletrajz eredménye: az állásinterjú

Most, hogy oldalunk segítségével mindenki megismerhette a sikeres önéletrajz készítésének titkait, ideje felkészülni a második fordulóra: az interjúra.

A felvételi folyamat talán legfontosabb eleme a személyes beszélgetés, melynek során nemcsak a jelentkező személyes kvalitásaira, szakmai és kommunikációs képességeire kíváncsiak az interjúztatók, de legalább annyira figyelnek a személyiségre, a leendő kolléga által kiváltott szimpátiára, ellenszenvre is. Az interjút nagyobb cégeknél képzett HR-munkatársak végzik, akik akár speciális személyiség-teszteket, keresztkérdéseket és látszólag teljesen irreleváns témákat is felvethetnek. Kisebb cégeknél gyakran előfordul, hogy maga a vezető, vagy a tulajdonos beszélget a jelentkezővel, hiszen saját cége esetén személyesen kívánja megválogatni az alkalmazottait. Minden esetben fontos azonban a jelentkező határozott, udvarias, magabiztos fellépése és nem elhanyagolható szempontként ápolt megjelenése.

Amikor valaki állásinterjúra készül, érdemes az alábbi szempontsor alapján “összeszednie” a gondolatait, teendőit:

  1. szakmai ismeretek felelevenítése, korábbi munkatapasztalatok rövid bemutatása
  2. néhány gondolat összegyűjtése önmagáról, a személyiségéről, szabadidejéről, erősségeiről és gyengeségeiről
  3. önéletrajz, végezettséget igazoló dokumentumok fénymásolatainak előkészítése, melyeket érdemes egy visszafogott, de igényes mappában elvinni a meghallgatásra
  4. a belső után a külső felkészítése: elegáns, a “business outfit” szabályainak megfelelő öltözet, ápolt arc, haj, kezek
  5. végezetül érdemes egy kis gondot fordítani a lélekre is: motivációs, önbizalom erősítő videók, zenék segíthetnek ellazulni és energizálni a nagy megmérettetés előtt.

Az első pontban a szakmai ismeretek felelevenítése azért fontos, mert könnyen előfordulhat, hogy az interjúztatók feltesznek szakmai jellegű kérdéseket. Az új munkahely elnyerése múlhat azon, hogy mennyire adekvát, kreatív választ adunk: nem elég, hogy szakmailag alátámasztott, de kis mértékben újszerű is legyen a válasz. A korábbi munkatapasztalatok bemutatása akár nehézkes is lehet. Előző munkaadóinkat objektíven, az esetleges sérelmeket félretéve kell bemutatni, arra fókuszálva, hogy mi mit tettünk hozzá az akkori csapat munkájához. Senki sem szeretne olyan munkatársait, aki kibeszéli az előző munkahelyét, hiszen távozásakor sem lenne másképp: ennél a pontnál vigyázzunk tehát, hogy kellően diplomatikusak legyünk.

Amikor a meghallgatáson a jelentkezőt saját magáról kérdezik, nem arra kíváncsiak, hogy mennyire álszerény, vagy hogyan tudja eltitkolni a hibáit és összehazudni magának egy tökéletes személyiséget. Tudjuk ugye, hogy a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát… Az interjúztatókat az érdekli, hogy a jelentkező megfelel-e az adott munkakörbe, tűri-e a stresszt, vagy a monotonitást, esetleg az ügyfelek ügyes-bajos problémáit, illetve be tud-e illeszkedni a már kialakult csapatba. Saját érdekünkben sem érdemes másnak mutatni magukat, mint akik vagyunk, mert így megóvhatjuk magunkat egy csalódástól.

A hármas pont meglehetősen egyszerű: felkészültségünket mutatjuk, ha ki tudjuk az interjúztatóinkat segíteni egy-két példánnyal az önéletrajzunkból, illetve ritkán, de előfordulhat, hogy már ekkor kérik a végzettséget igazoló dokumentumok bemutatását.

A meghallgatás során azonban mindezeket megelőzi a tudományosan bizonyított fontosságú első benyomás, melyet ápolt külsőnkkel tudunk nagyban elősegíteni. A külső felkészítésének egyik eleme az ápolt test, mely mindenki számára evidencia, mégis érdemes néhány szót ejteni róla. A visszafogott, frissen mosott haj az elsők között van, amit megnézünk valakin, aki bemutatkozik nekünk. A másik az arc. Hidratáló krém használata nemcsak a nők, de a férfiak számára is javasolt. Hölgyek természetesen enyhe sminket is használhatnak, sőt ajánlott saját önbizalmuk erősítése érdekében is. Hidratáló krémet a kezekre is érdemes használni, hiszen a HR-es kollégák nem szeretnének egy száraz fadarabbal kezet fogni. A megfelelő öltözet kiválasztása szintén figyelmet igényel. Néhány kreatív pozíció kivételével a sötét színű öltöny, kosztüm nem lehet melléfogás, de kevésbé szigorú helyeken bármilyen elegáns öltözék viselhető, amennyiben nem hivalkodó és nem üzeni azt, hogy testi adottságinkat szeretnénk megkaparintani a pozíciót. Nemcsak az adott ruhadarabok kiválasztása, hanem előkészítése is fontos: legyen tiszta, szépen vasalt és kényelmes, hogy ne okozzon nem kívánt feszültséget.

Végezetül fordítsunk időt és energiát a lelki felkészülésre is: motivációs videók, meditáció segíthet abban, hogy “fejben” is összeszedettek legyünk és a legjobb formánkat hozzuk.

Ha valaki mindezen tényezőkre lelkiismeretesen felkészült, a sikerért mindent megtett és az eredmény sem fog elmaradni.