Önéletrajz írás, krossz motorozás, krossz bukósisak

statistics-706383_640Munka keresés, önéletrajz írás…azt hiszem, senki nem gondol ezekre akkor, amikor van munkája. Aztán, ha beüt a baj, akkor kezdünk el ezeken gondolkodni. Te tudod hogyan kell helyes önéletrajzot írni?

A munka keresés

A mai helyzetben ez nem egyszerű. Sokan vannak munka nélkül. Hosszú idő után kerültem én is erre a sorsra. A cég ahol dolgoztam, régóta működik, de a megrendelők csődje, és az országból való kivonulása mindenkit megviselt. Majd 7 évnyi egy helyben töltött idő után jutottam oda, hogy újra munkát keressek.

Ez amúgy sem egyszerű, sem fiatalnak, sem annak, aki korban van. Aki fiatal, az még azért nem kell, mert tapasztalatlan, és megbízhat, aki pedig már 40 felett van, az meg azért, mert hogy nem fiatal. Ezt soha nem értettem meg.

Soha nem gondoltam arra, hogy egyszer nekem is szükségem lesz arra, hogy újra önéletrajzot szerkesszek. Azt sem tudtam, hogy hogyan álljak neki…

A munkahelyem a létszámleépítésre ítélt embereknek két lehetőséget tudott felajánlani. Vagy maradnak, és ledolgozzák a 3 hónapos felmondási időt, természetesen a megszokott munkabérért. A másik lehetőség az volt, hogy nem kell ledolgozni a felmondási időt, azonnal kiléphetnek közös megegyezéssel, és megkapják a 3 havi munkabérüket. Megoszlott a vélemény a döntéseket illetően. Volt aki ezt, volt aki azt választotta. Az összegek még annyiban térhettek el, hogy aki 5 vagy 10 esetleg 15 éve dolgozott ott, ő még kapott valamennyi plusz juttatást.

Az én döntésem

Másnapra meg kellett mondani, hogy ki mit döntött, és hogy melyik változatot szeretné. Miután így is úgy is azt az összeget kapjuk meg, én az mellett döntöttem, hogy azonnal eljövök. A pénzt tisztességesen megkaptam, és még egy kis plusz is, az éveim miatt.

Mindegy volt, hogy maradok, és dolgozom, vagy mikor keresek munkát. Úgy döntöttünk a párommal, hogy minél hamarabb elmegyek munkanélkülire, így onnan is kapok egy kis juttatást, a béremet megkaptam, és közben majd csak találok valamit. Nem tartottam attól, hogy munka nélkül maradok, hiszen elég talpraesett voltam, tudtam, hogy valami csak lesz, hiszen olyan még nem volt soha, hogy ne legyen sehogyan.

Az önélet rajz

Na ez megfogott. Azt sem tudtam, hogy hogyan kezdjek neki, hiszen más volt 8 évvel ezelőtt, és más most. Én készítettem egy egyszerű önéletrajzot, de a párom közölte, hogy ez elég elavult, és ezt ne küldjem el, vagy adjam be sehová sem.

Rendben van, de akkor hogyan írjak? Aztán megmutatta, hogy a számítógép segítségével hogyan tudok megfelelőt készíteni. Még pár sablon is volt, ami alapján igen egyszerű volt megírni.

De mit írjak oda, hogy hobby? Mégsem írhattam azt, hogy szeretek motorozni, és hogy a legutóbbi motorozásnál krossz bukósisak igen csak jó szolgálatot tett. Úgy döntöttem, hogy kihagyom a motoros sztorit, és inkább mást írok…

Végül valamit sikerűt összekaparnom, azt pedig a párom kiegészítette, és kicsit megszépítette. Ez megvolt, de szükségem volt még személyigazolvány képre is, mert mindenhol azt kérték, hogy azt csatoljak mellé.

Végül a sors fintora, hogy nem is lett szükségem az önéletrajzra, mert az nélkül is találtam munkát. Nem is telt sok időbe, mert talán két hetet letettem otthon, és már volt is munkám. Igaz munkahely váltásra került a sor, de még jól is jöttem ki belőle, hisz amit kaptam végkielégítést, azt el tudtuk tenni félre, így most van egy kis megtakarításunk is.