Konyhabútorral kapcsolatos munkát szeretnél? Hogy pályázz?

Igyekeztem egy rendhagyó témát keresni, ami jelen esetben a konyhabútor piaca. Egyértelmű, hogy konyítanod kell egy keveset a logisztikához és az asztalos szakmához. Ez elengedhetetlen, hogy megpályázz egy olyan állást, ami konyhabútorokkal foglalkozik.

Önéletrajzod kinézete

Tűnj ki a tömegből! Látszódjon az önéletrajzodon, hogy kifejezetten erre a pozícióra írtad. Keltsen olyan hatást, ami biztosan megmarad a HR-esben. Én a helyedben egy olyan képet csinálnék az önéletrajzba, ahol mondjuk, egy barna felsőben vagyok és a fontosabb részeket, mint például a tanulmányok vagy szakmai tapasztalat, barnával kiemelném. Nekem erről a fa színe jutna eszembe, ezáltal összekötném egyből az asztalos szakmával és aztán a konyhabútorral is. Fontos, hogy kiemeld a releváns részeket. Gondolok itt arra, ha mondjuk a szakmai tapasztalatod ezen a téren nem is olyan nagy, de akkor kiemeled a hobbinál azt, hogy szabadidődben szívesen barkácsolsz otthon és azt, hogy van érzéked ehhez a „műfajhoz”.

Ha például Ausztriában szeretnél szobalányként dolgozni, milyen önéletrajzot készítenél? Hát peresze, hogy olyat, amiben kiemelsz minden olyan dolgot, ami az adott pozícióhoz tartozik. Ilyen az, ha egyedül vezetsz egy háztartást. Látják, hogy nem áll tőled távol, ha vasalni, mosni, takarítani kell.

Miért pont konyhabútor?

Azért írok most erről, mert pár hete egy barátom felkeresett engem és ő kért meg rá, hogy segítsek neki megpályázni egy állást egy olyan cégnél, ami konyhabútorokat gyárt. Bevallom, feladta nekem a leckét. De végül sikerült egy olyan önéletrajzot elkészítenünk neki, ami annyira megfogta a HR-est, hogy a jelentkezése másnapján felhívták őt, bement interjúra és fel is vették. Egy olyan pozícióra pályázott, ami viszonylag változatos. Ki kell mennie majd házhoz, lemérni a konyhabútor helyét, helyben ötletezni és többféle látványtervet kell készítenie. Ezután az ügyféllel e-mailben kell folytatnia a kommunikációt, és ha megvan, hogy melyik változat lesz a végleges, akkor jöhet a tervezés. Kiválasztják a fa fajtáját, amiből elkészítik, és határidőre leszállítják. Amikor kiszállítják a lapra szerelt konyhabútort, a barátom, mint ügyintéző megy el a kollégáival, de ekkor már gyakorlatilag nincs teendője. Ennek ellenére jó benyomást teszt az ügyfélre, ha ott van az a személy, akivel találkozott a cégtől, akivel mindent elterveztek és megbeszéltek. Fontos része ez a jó ügyfélkezelésnek.

Összegzés

Ha netalántán konyhabútorral szeretnél foglalkozni, én mindenképp pártolom. Óriási piaca van és folyamatosan nő, nagy pénzek mozognak ebben a szegmensben és van kitörési lehetőség is. Az első lépés, ha nem saját vállalkozással akarod kezdeni a konyhabútoros karrieredet, akkor az az, hogy írsz egy kiváló önéletrajzot és megpályázol egy olyan pozíciót egy innovatív cégnél, ahol van ranglétre, tudsz fejlődni, előrelépni, és ami ad neked egy alapot ahhoz, hogy átlásd a struktúráját ennek az ágnak. Ha konyhabútorral vagy bármi mással szeretnél foglalkozni és nem tudod, hogy fogj hozzá az önéletrajzod megírásához, és a cikket már elolvastad, akkor olvasd el még egyszer figyelmesebben. Benne van a válasz. De segítek még kicsit neked. Amire szükséged van a jó önéletrajz mellett: elhivatottság, lelkesedés, tenni akarás, energia-befektetés és tanulni vágyás. Ha történetesen pont konyhabútorral szeretnél foglalkozni, akkor pedig mindenképp fontos az, hogy ilyen beállítottságú legyél. Olyan, akinek van affinitása a barkácsoláshoz, egy üres konyhába, ha belép, el tudja képzelni többféleképpen, hogy milyen konyhabútor illik oda, szóval képes vizuálisan látni. Ezen kívül szó se róla, tudni kell rajzolni, tervezni és fontos része ennek a szegmensnek a logisztika is, hisz a konyhabútort le is kell szállítani. Jó koordinálásra van szükség ahhoz, hogy a lehető legköltséghatékonyabban tudja a cég kivitelezni a konyhabútor szállítását. Remélem, a cikkem után átlátod azt, ha megvan, mivel akarsz foglalkozni, akkor az kevés. Meg kell lennie benned az adott pozícióhoz szükséges tulajdonságoknak. Írd össze vagy kérdezd meg barátaidat, rokonaidat, hogy szerintük mikre van szüksége az embernek, ha például konyhabútorokkal akar foglalkozni, dolgozni. Biztos vagyok benne, ha több helyről szeded össze az infókat, ötleteket, tapasztalatokat, akkor pontosabban fogod tudni azt, hogy mennyire vagy megfelelő arra, amit szeretnél csinálni.