Itthoni munka, avagy ausztriai munkavállalás

Ma már egyre több esetben halljuk, hogy hányan mentek ki külföldre dolgozni, és hogy mekkora népszerűségnek örvend. Te dolgoztál már külföldön, vagy gondoltál már arra, hogy esetleg dolgozz kint?

A munkavállalás

Az elsődleges szempont, ami a külföldi munka mellett döntő lehet, az a pénz. Hiszen nem mindegy, hogy ki mennyit keres. Ma már ugyan azzal a munkával kint többet lehet keresni. Azért az sem elhanyagolandó, hogy mennyire kell esetleg megszakadni. Itthon az utolsókig kizsigerelik a dolgozókat. Hiszen ha mondjuk valaki vendéglátásban dolgozik, 6 órától mondjuk délután 2 óráig, akkor neki már fél hatra bent kell lennie, és mire el tud szabadulni, az sem kis idő. Az, hogy közben szinte lerabolnak, csináld ezt, csináld azt…nem mindegy, hogy mennyiért dolgozik az ember.

Az ausztriai munkavállalás több szempontból is jobb sajnos, mint az itthoni. Kint megbecsülik a jó munka erőt, amit itthon csak kizsákmányolnak inkább. Dolgozz csak, és fogd be a szádat mindenért, és tűrj el mindent, ha azt akarod, hogy legyen munkád. Sajnos ez itthon így működik. A kinti munkáltatók erre sokkal jobban odafigyelnek. Nem mondom, hogy nekik nincsenek elvárásaik, de legalább ha valaki tisztességesen dolgozik, akkor őt értékelik.

Az anyagiak is mások

A keresetről már nem is beszélek. Ha mondjuk ugyanazokat a feltételeket kínálja egy itthoni, és egy ausztriai munkalehetőség, akkor egyértelmű, hogy pénzben melyik a jobb. Egy kinti átlagkereset is az itthoninak a minimum 2-3 szorosa. Ezen nincs is mit magyarázni azt hiszem.

Ki ne szeretne ugyan azért a munkáért többet kapni. Ha tegyük fel valaki csak szezonokat dolgozik kint Ausztriában, már akkor jobban járt, mintha itthon dolgozna egész évben.

Ma már nem csak a vendéglátásban dolgozók döntenek úgy, hogy külföldön keresnek boldogulást. Hozzá teszem, hogy nem csak spoon-666287_640ebben a szakágazatban dolgozók keresnek jobban kint, hanem azok is, akiknek nincs is szakirányú végzettsége. Az itthoni szakmunkást összehasonlítva a kinti mosogatói állással, még az is többet keres, aki abban az állásban dolgozik. Így nem csoda, hogy a fiatalok, és a frissen végzettek többsége elgondolkodik az ausztriai munkavállaláson.