Fogaink állapota és az önéletrajz összefüggései

Elsőre kissé filozofikus tartalmat sejtethet a cím, pedig nagyon is gyakorlatias összefüggés van a két dolog között. Az álláskeresés egyik legfontosabb része a jó önéletrajz. Mondhatni ez az alapja, hiszen a legtöbbször ez az irat jut el a munkaadóhoz, ez alapján döntik el, hogy kit hívnak be felvételi elbeszélgetésre. Egy minősíthetetlen iromány gyakorlatilag esélytelenné tesz minket, míg egy zseniális, frappáns szöveg szinte garantálja a sikert. Azért csak szinte mert, az élő interjún még mindent elronthatunk. Van egy kisebb vállalkozásom, és felvételiztettem már pár embert. Nagyon meglepődtem, hogy egyesek milyen igénytelenül jelentek meg. A ruha egy dolog, mert van, akinek nincs pénze rá, hogy Armani öltönyben jelenjen meg, viszont például arra, hogy valakinek büdös a szája, vagy rohadnak a fogai, én kifejezetten allergiás vagyok. Szerintem ezzel a többi ember is így van, ezért fontos, hogy jól megírt önéletrajzunkat ne tegyük tönkre azzal, hogy elfelejtünk fogat mosni. Persze sok esetben már nem elég egy gyors tisztálkodás a helyzet megmentésére, így adunk pár tippet, ami segít megőrizni szánk egészségét, és fogaink hosszú élettartalmát. Magáról az önéletrajzról már úgy is sokat beszéltünk.

Kezdjük is az alapvető dolgokkal. Reggel és este illik fogat mosni. Egyrészről, sokszor az embernek fel sem tűnik a saját szájszaga, míg környezetünket eléggé zavarhatja. Így pedig elég nehéz, csajozni vagy pasizni. Ha pedig már nem akarunk hódítani, és állásunk is van, akkor sem árt, ha hosszú távon is meg tudjuk tartani partnerünket, akár az üzleti életről legyen szó, akár a párkapcsolatunkról. Ráadásul az ápolatlanság fertőzésekhez, különböző betegségekhez vezethet, ami olyan szinten rombolhatja szánk állapotát, amit már vissza sem lehet fordítani, és már csak egy implantátum segíthet, de nyilván tökéletes már az sem lesz.

Napközben viszont elég nehéz megoldani, hogy minden étkezés után használjuk a fogkefét. Egy adag szájvíz viszont könnyen elfér a táskánkban, és használatához sem kell túl sok idő, vagy speciális hely. Egy rágóval megspékelve pedig elég jól helyettesíti az elmaradt fogmosást. Sok vitamin, és a rágás is segít, hiszen a népszerű közmondás is arra tanít, hogy ”naponta egy alma, az orvost távol tartja”.

A meleg és hideg ételek, italok hirtelen váltogatása sem épp jó dolog. A gyors és nagy hő ingás következtében ugyanis könnyen megrepedhet a fogzománc, ami nagyban csökkenti fogaink ellenálló képességét a különböző baktériumokkal, vírusokkal, szennyeződésekkel szemben.

Sajnos még akkor is, ha minderre oda figyelünk, előfordulhat, hogy beüt a baj. Pont ezért érdemes preventíven hozzá állni ehhez is. Félévente, évente érdemes ellátogatni az orvoshoz, egy gyors szűrő vizsgálatra. Ez sok helyen teljesen ingyenes és a konzultáció során előfordulhat, hogy az orvos észre vesz valamit, ami később komoly problémákat okozhatott volna, így viszont még könnyen kezelhető.

Ráadásul sokkal jobban hozzászokunk a helyhez is, így ha nagyobb beavatkozásra van szükség, valószínűleg akkor is könnyebben határozzuk el magunkat arra, hogy ellátogassunk orvosunkhoz. Ha már itt tartunk, óriási probléma az is, hogy sokan félnek elmenni a dokihoz, így addig húzzák, halasztják az egyébként egyszerű problémát, amíg végül egy bagatell probléma, komoly veszéllyé válik.

Végül pedig egy kis elrettentés. Amennyiben elmulasztjuk megtenni a fentebb leírtakat, úgy nagy esélyünk van, hogy hamarosan búcsút mondhatunk néhány fehér barátunknak. Ez pedig azért is probléma, mert hiányukat eltüntetni elég nehéz. A fogak ugyanis támasztják is egymást, így a hiány mellett lévő két fog el kezd dőlni befelé. Fiatal korban ez még megoldható egy jó fogszabályzóval, de idősebbeknél már komoly kellemetlenséggel és kiadással is jár. A különböző implantátumokról nem is beszélve. Persze a jó minőségű beültetések kifejezetten élethűen utánozzák fogaink kinézetét, funkciójukat tekintve sosem lesznek olyan jók, mint eredeti elődeik.

Összegezve tehát, nagy fontos, hogy a jó önéletrajzzal szerzett előnyünket ne rontsuk el azzal, hogy sárga, büdös, lukas fogakkal megyünk el az interjúra, ráadásul egy két lukkal a fogsorban, hanem adjunk magunkra egy kicsit, és a folyamatos ápolással, és odafigyeléssel biztosítsuk szánk hosszú, és egészséges élettartamát, illetve a munkalehetőség sikeres megszerzését.